Tanulási típus teszt

2013. május 29., szerda

Budapesti nyelvi tábor júniusban

Ha még nincs programod 2013. június 17-21. között, a tv vagy a számítógép előtt punnyadás helyett társaságra és jó programokra vágysz, tarts velünk!

Ha a barátnőddel/ barátoddal jössz, 10% kedvezményben részesülsz.

Ha a TESÓDDAL jössz, mindketten 15% kedvezményt kaptok.

Az 5 napban garantáltan lesz kirándulás, csoki evés, bowlingozás, hajókázás és idegen nyelven csacsogás.
Minden nap 2 beszédközpontú nyelvóra a nap témájához kapcsolódva.
A programok kezdete naponta 9:00-tól az Árpád-hídtól, de korán kelőknek gyülekező reggel 8:00-tól az Örs vezér terén, melyek naponta 17:30-ig tartanak.

A programok:

Hétfő > a Vácrátóti Botanikus Kert bebarangolása. A nap nyelvi témája: „Környezet & környezetvédelem”

Kedd > a budapesti Csokoládé Múzeum kifosztása…. kóstolgatással, csoki szökőkútba mártogatóssal, saját csoki készítéssel, forró csokizással stb. Nyelvi témánk:  „Ételek & bevásárlás”

Szerda > bowlingozás, hogy az előző napi csoki evést kompenzáljuk. A nap témája: „Egészség & sport”

Csütörtök > hajókázás a Dunán és látogatás a Budai Várban siklózással egybekötve (fényképezőket előkészíteni!) A nap témája: „Magyar történelem & Budapest látványosságai”

Péntek > lazítás a Városligetben, a heti élmények összefoglalása megduplázott óraszámmal!!

Az árak:
Napi részvételi díj (bármely napra): 4.000 Ft 
Kedvezmény napi részvétel esetén nem számítható fel :(
Heti részvételi díj: 16.900 Ft
Barátnővel/ baráttal a részvételi díj számodra: 15.000 Ft
Tesóval a részvételi díj: 14.000 Ft/ tesó

A jelentkezéshez nem kell mást tenned, mint budapesti jeggyel/ bérlettel rendelkezned a program idejére és jelezned nekem e-mailen (lifessence4u@gmail.com) a részvételi szándékodat 2013. június 9-ig :) 
Bármilyen kérdésetek van, írjatok a fenti e-mailre!
Várom a jelentkezéseteket:
Ági 

Az étkezéseket minden nap önállóan kell megoldani.
A Budapesten belüli közlekedéshez előre megváltott jeggyel vagy bérlettel kell rendelkezni.
A bowlingozás napján a gyülekező az Örs vezér terén lesz.

2013. május 10., péntek

Tippek & tanácsok a nyári szünetben való nyelvgyakorláshoz

A nyár közeledtével mindig felmerül a kérdés: hogyan tartsuk szinten, esetleg fejlesszük tovább a nyelvtudásunkat, miközben vakációzunk.
A tanárok rémálma, ha egy addig éppen döcögő nebuló vagy netán egy jól haladó diákjuk szeptemberben szinte semmire nem emlékszik, amit előző tanévben tanultak. És valljuk be, hogy ez a nyelvtudásunk szempontjából sem túl hasznos… 

A leggyakoribb hiba, ami a szünet kezdetével elkövethető, hogy a szülők és a diákok egyaránt úgy gondolják: végre szünidő, pihenni kell, dobjuk az összes könyvet a sarokba! És sajnos nem gondolják ezt tovább.
Valóban szükséges a lazítás, azonban nem mindegy, hogy 1 hétig vagy 3 hónapig tart, főként egy olyan fontos készség elsajátítása esetén, mint egy idegen nyelv megtanulása. Gondoljunk csak bele, ha egy sportoló, aki évközben napi szinten edz, 3 hónapra csak úgy a „sarokba vágná” a sportot. Több mint valószínű, hogy izmai elernyednek (rosszabb esetben hízásnak is indul) és szünet végével legalább 2-3 hónapjába telne, hogy korábbi formáját visszanyerje. Elménk is hasonlóképp működik: ha nem edzzük kellőképp, sokat felejt és az addig kemény munkával összeszedett tudásból jelentős mennyiséget elenged.



Mit tehetünk ez ellen?



Ne hagyjuk felülkerekedni a lustaság érzését és tegyünk magunkért, a tudásért RENDSZERESEN. Nyári szünet esetében mindenképp fel kell mérnünk, milyen időszakot (pl. hány hetet) érintene a kihagyás, majd tűzzünk ki egy reális –számunkra a lehető legmotiválóbb- célt az adott időszakra. Például ha szívesen olvasunk, akkor abszolút teljesíthető cél, hogy mondjuk 4 hét alatt kiolvasunk egy 100 oldalas idegen nyelvű kisregényt.

További lehetőségek a nyári nyelvgyakorlásra: 

1. Vakációzz az idegen nyelv hazájában! Ennek előnyeiről, árairól angliai és németországi lehetőségekről és részletekről további bejegyzéseimben olvashatsz: 2014. nyári és őszi nyelv-tanuló-utak

2. Tölts el néhány napot egy belföldi nyelvi táborban! Szintén kínálok lehetőséget erre és további táborokkal jelentkezem még május végéig ;-) 

3. Olvass idegen nyelvű cikkeket, újságokat vagy könyveket, melyek már ingyenes is elérhetőek az Interneten vagy iratkozz be egy könyvtárba! Esetleg rendelj külföldről egy-egy példányt, maga a rendelés is izgalmas lesz idegen nyelven :)
És tényleg, játszottál már Facebook oldalunkon (https://www.facebook.com/KerekVilag) a különböző nyereményekért?? 

4. Lehetőség szerint nézd meg a kedvenc filmjeidet idegen nyelven (is)! Az Interneten is fellelhető jó néhány film vagy szintén a könyvtárakban DVD-k széles választék található, melyeken többféle nyelv + felirat kombináció közül választhatsz.

5. Hallgass idegen nyelvű hangoskönyveket vagy Interneten keresztül élő nyelvi rádiókat!
Segítségképp itt egy link: http://www.live-radio.net/european.shtml

6. Az esti buliban :) énekeljetek idegen nyelvű dalokat vagy egyenesen karaokézzatok idegen nyelven! 

7. Chatelj idegen nyelven! Hogy kivel? Tanároddal, a fent említett táborokban szerzett új (akár más nemzetiségű) barátaiddal! :)

Illetve tanítványaimmal jól bevált, hogy hetente- 2 hetente lazább, szinten tartó órákat tartunk online (akár vidékről vagy külföldről is megoldható) vagy rendszeresen személyre szabott kreatív feladatokat, feladatlapokat kapnak, melyet határidőre teljesítenek, így számunkra nem gond a szeptember (sem) :P

Az én személyes tapasztalatom az, hogy a folyamatos munka mindig meghozza gyümölcsét. Azok, akik heti rendszerességgel járnak órára és elkészítik a házi feladatot, szépen tudnak haladni, hosszabb távon sikeres vizsgát vagy egyéb megmérettetéseket (mint tanulmányi versenyek, mindennapi élmények turistákkal) tudnak „megugrani”. Azok azonban, akik gyakran kihagyják az órákat vagy elfeledkeznek az otthoni gyakorlatokról, általában lassan, de biztosan lemorzsolódnak és semmilyen kézzel fogható eredményt nem tudnak felmutatni, általában még hosszú távon sem. 

Természetesen mindenkinek szíve joga, hogy eldöntse, milyen célból tanulja a nyelvet: részéről csak hobbi vagy távolabbi terveiben is szerepel.

Bármi motiváljon, kérdéseiddel továbbra is bizalommal fordulj hozzám! 

Ági :)
lifessence4u@gmail.com