Tanulási típus teszt

2014. augusztus 9., szombat

Hatékony tippek nyelvtanuláshoz

static.egyutt.hu
Minden kezdő és haladó nyelvtanuló újabb és újabb trükköket keres, amivel könnyebben, gyorsabban tudna fejlődni. A legfontosabb azonban mégis az, hogy tisztában legyünk a motivációval, amiért tanulni szeretnénk az idegen nyelvet. Természetesen az a legjobb, ha ez nem egy külső kényszer, hanem belső indíttatás, mint a fentiek. Ha a szándékod ott van, akkor következzen az 5 tuti tipp nyelvtanuláshoz:

1. Az első 100 szóval kezdődik minden. 

Érdemes a nyelvtanulást a leggyakoribb 100 szó és az alapvető nyelvtan megtanulásával kezdeni. Kutatások szerint ez a 100 szó és egyszerű tőmondatok a beszélt nyelv felét teszik ki. Ez azt jelenti, hogy napi 5 szó megjegyzésével és 15-30 perces ráfordítással 20 nap alatt eljuthatunk arra a szintre, amivel már nem tudnak minket eladni.

2. Ismételj rendszeresen! 

Szánj többször rövidebb időt a tanulásra. Nézd át ugyanazt a leckét, egyszer reggel, egyszer este és néhány nap elteltével is. Ezzel időt adsz az agynak, hogy alaposan megeméssze a tanulnivalót.

3. Beszélni, beszélni, beszélni! 

Ragadj meg minden alkalmat, mikor idegen nyelven beszélhetsz. Egy-egy hosszabb-rövidebb párbeszédből többet tanulhatsz, mint egy több órás magolásból. A nyelvtani hibákra szinte a kimondás pillanatában mi maguk is rájövünk. Ugyanis a nyelvet nem csak memorizálni kell, hanem fel is kell dolgozni. Gyakorlati tapasztalataim szerint az agyunk sokkal jobban fog, ha érzelmeket köthet az emlékképekhez. Például sosem fogom elfelejteni a német „Einkaufstasche” szót, mivel egyszer Németországban egy külföldi ötször futott neki a boltban, mire ki tudta mondani és ezen vele együtt nevettünk; vagy például az angol „erect” ige is ilyen volt, melyet egy üzleti beszélgetésen háromszor is helytelen alakban hallottam. Itt a bosszankodás késztetett arra, hogy megjegyezzem a szó makulátlan ragozását. A kijavított alakok és fordulatok pedig automatikusan berögzültek. 

4. Gyakorolj folyamatosan a fejedben! 

Ha nincs senki, akihez szólhatsz, akkor a fejedben lejátszódó párbeszédeket, gondolatokat próbáld idegen nyelven mondani. Ha van időd, használj közben szótárat, így gyorsan bővül majd a szókincsed.

5. Ne aggódj! 

Mindenki hibázhat, amikor beszél. Akár anyanyelvén, akár idegen nyelven. Az a lényeg, hogy a mondandód üzenete eljusson a hallgatóhoz, ami megtörténhet a megfelelő ragozás, igeidő stb. nélkül is. Ha egy szó nem jut eszedbe, írd körbe. Az anyanyelvi beszélők örülni fognak, hogy egyáltalán megpróbálsz hozzájuk az ő nyelvükön beszélni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése