Tanulási típus teszt

2015. április 15., szerda

Szótanulókártyák nyelvtanuláshoz

A nyelvtanulás egyik fő része a szókincs elsajátítása, mely folyamatos és fáradságos munka. Minél több szót tudunk, annál jobban tudjuk kifejezni magunkat és annál többet fogunk megérteni a leírtakból, hallottakból. A leggyakoribb kérdés a nyelvtanulóktól, hogy milyen módszerrel lehet a lehető leggyorsabban minél több szót, kifejezést megtanulni. Ebben az egyik leghatékonyabb eszköz: a szótanulókártya. 


Kép forrása: www.noivilag.hu

Hogyan érdemes használni a nyelvtanulókártyákat?


A szótanulókártyák működési mechanizmusa, hogy nem csak magát a szóalakot, hanem a hozzá kapcsolódó jelentéstartalmat is rögzíti a memóriánkban. Ugyanis a szókártyák egyik oldalán az angol, német, francia stb. szóalak mellett egy-egy példamondat is megtalálható, ami kapocsként szolgál a szó és a jelentése között, illetve segít egyből szövegkörnyezetbe is helyezni a szót. A kártya másik oldalán pedig a magyar megfelelők szerepelnek.

A kártyákat minden tanulás vagy kikérdezés előtt megkeverheted, így segíthet elkerülni a szótárfüzetből való magoláskor jellemző „csak sorrendben tudom” effektust. Ha szótárból vagy szólistából tanulunk, akkor a szavakat nem a jelentésükhöz kapcsoljuk a fejünkben, hanem ahhoz az elhelyezkedéshez, hogy melyik szó előtt vagy után volt állt a szótárban.

Ez a kártya rendszer azonban azért is zseniális, mert 100%-ban a saját igényeidhez tudod passzintani a tanulnivalót. Csak tőled függ, milyen szavakat írsz fel a kártyákra. Ha a külföldi nyaralásra készülsz, akkor az útikönyvek szavait, mondatait tudod felhasználni, ha szerelőnek állnál mondjuk Németországban, akkor pedig a német műszaki szavakat írod a kártyákra. A szókincs tényleg tetszőlegesen bővíthető ezzel a módszerrel.


Hogyan lehet otthon szókártyákat csinálni?

Szükséged lesz egy gyűrűs mappára és egy jó pár lefűzhető irattartó tasakra. Minden tasakban egy adott témakör szavait gyűjtsd, például munka, vásárlás, az orvosnál stb. Egy A4-es lapot hajts félbe először keresztben, majd hosszában és utána még egyszer félbe. Így ha újra széthajtod a lapot, az 8 egyenlő részre vágható. Ez lesz az első 8db szókártya.

Minden egyes szókártyára írd fel az idegen nyelvű szót és vele egy mondatot. Ha nem vagy biztos a mondatot illetően, akkor keresd ki a szót vagy kifejezést a szótárban és az ott lévő példamondatot használd. Ezután írd alá a magyar megfelelőket. Majd hajtsd félbe a papírt (akár össze is ragaszthatod) és kész is a szókártyád.


Hatékony használatuk

Az első nap vegyünk magunkhoz 10 kártyát és addig olvasgassuk, mondogassuk a mondatokat, amíg kívülről nem tudjuk őket. Az a legjobb, ha egész nap magunknál tartjuk a kárytákat és a kis szüneteinkben (kávé, cigi, liftben, várakozás a buszmegállóban, utazás közben) mindig elővesszük őket. A következő nap már 15 kártyát vigyünk magunkkal, aztán 20 darabot és így tovább a hét végéig. Amikor az adott téma összes szavát megtanultuk, kezdhetjük a következő témát.

Két témakör után viszont ismételjünk! Zavaróvá válhat, ha mindig csak új szókártyákkal találkozunk, mert így megfeledkezünk arról, hogy mennyi szót sikerült már valójában megtanulnunk. Ezért a régi és új kártyák keverése a napi tanulnivalóban jó adag motivációt adhat hosszabb távon.

A honalpon mintakártyákat és hétről hétre bővülő, ingyenesen letölthető szókártyákat találtok.

Sikeres szókincsbővítést Mindenkinek! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése