Tanulási típus teszt

2015. április 9., csütörtök

Hogyan lehetek sikeres nyelvtanuló?

A szavakon, a kifejezéseken, a kiejtésen és a nyelvtani szabályokon kívül rengeteget tanulhatunk önmagunkról is a nyelvtanulás által. Például saját anyanyelvünket is jobban megismerjük, nyelvtanilag, illetve megtanulunk árnyaltabban fogalmazni, játszani a szavakkal. De ezen kívül számos olyan dolgot tudhatunk meg tanulási képességeinkről, szokásainkról, ami más tantárgyak, témakörök vagy további nyelv(ek) elsajátításában is segítségünkre lesznek. 

Akkor tudok a legkönnyebben tanulni, ha...
Ha tudom magamról, hogy a látás utáni (vizuális), a hallás utáni (auditív), vagy az olvasás utáni tanuló csoportba tartozom, vagy esetleg ezek kombinációjába. Ugyanis ezen fontos információ birtokában sokkal egyszerűbb lesz nyelvet vagy bármi mást gyorsan megtanulnunk. Ha olyan módon próbálunk nyelvet tanulni, ami nem kedvez tanuló típusunknak, akkor elkedvtelenedünk és feladjuk. A nyelvtanulás esetében tehát nagyon fontos, hogy a saját belső igényünk és célunk legyen a nyelv megtanulása és ennek teljes folyamatában aktívan részt akarjunk venni.
Típus tesztek itt elérhetőek.

Intenzíven vagy fokozatosan haladjak?
Fontos megkérdezni magunkról, hogy inkább lassan, megfontoltan, rengeteg gyakorlással szeretünk haladni, vagy elvégznénk egy intenzív kurzust, hogy kapásból nagyobb elméleti rálátást nyerjünk, a gyakorlás és a szavak pedig csak utána következzenek. Ha jól felismerjük komfortzónánkat és zökkenőmentesen haladunk előre, akkor nem éri „támadás” motivációnkat sem. Így rá tudunk állni egy olyan optimális tempóra, mely se nem túl lassú, se nem túl gyors számunkra, s közben mindennapjaink részévé válik a nyelv.


Milyen nyelvoktatási módszert válasszak?

Ha már tudom mely célból, mekkora intenzitással tudok tanulni, akkor ma már számtalan nyelvtanulási mód érhető el. A hagyományos csoportos nyelvtanulástól a Facebookos napi gyakorlatokon át egészen az alfa állapotban való tanulásig. Ha nagyon félénkek vagyunk, akkor leginkább egy magántanár felkeresése javasolt, ugyanis ő lesz az, aki precíz tudásával és személyiségével motiválhat, bíztathat minket. Mégis melyik válasszuk? Érdemes kísérleteznünk, hogy mi válik be legjobban! Ez függhet az életkorunktól, a napi rendünktől, a kitűzött célunktól stb. Létezik a piacon egy teljesen egyedülálló nyelvtanítási rendszer: az eNyelvmágus. Ez a technika a tanuló egyéni adottságaihoz igazítja a nyelvtanítás folyamatát. Figyelembe veszi, hogy a tanuló milyen motivációval rendelkezik, mely tanulási típusba tartozik, és melyik agyféltekéjét használja dominánsabban a tanuláshoz. Az így elkészülő személyre szabott és rendkívül gyakorlatias nyelvi tananyag 100%-ban otthoni tanulás vagy modern online órák keretében is elsajátítható.

Akkor is könnyebben tudok tanulni, ha...
Ha megfigyelem magamat, hogy melyik napszakban: felkelés után, reggeli vagy ebéd közben, járműveken, a délutáni sportolás után vagy épp lefekvés előtt vagyok-e szellemileg a legteljesítőképesebb formában. Az a legjobb, ha olyan tanulási módszert tudunk választani, ahol igényeink szerint mi magunk variálhatjuk az időpontokat és a tananyag mennyiségét is, hogy az beleilleszkedjen napi rutinunkba.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése