Tanulási típus teszt

2014. szeptember 7., vasárnap

SIKERES SZÓKINCSBŐVÍTÉS

noivilag.hu
A nyelvtanulók első kérdései között mindig szerepel, hogy hogyan lehet hatékonyan megtanulni a szavakat, szókincset bővíteni. Sokan küzdenek azzal a problémával is, hogy passzív a szókincsük; azaz egyszer megtanulták ugyan a szavakat - akár fel is ismerik jelentésüket, ha hallják, olvassák-, de a saját mondatalakításaikban már nem alkalmazzák ezeket.

Következzen tehát néhány gyakorlati tipp, hogy alakítsd át passzív szókincsedet, illetve hogyan tanulj egyből aktív szókincset.

#1. Fogalmazzuk meg, mire szeretnénk használni szókincsünket!
Ha belegondolunk, magyarul rengeteg szót ismerünk, melyeknek jó, ha egytizedét használjuk, mikor beszélünk. Sőt, mindenkinek megvannak a preferált témái (akár privátban, akár szakmailag), melyekről nagyon szeret beszélgetni. Angolból, németből stb. ugyanezen témák szavait érdemes elsajátítani először, természetesen az alapszavak mellett.

namitgondolsz.hu
#2. Először következtess, utána szótárazz!
A legtöbb szót szövegkontextusban tanuljuk meg, gondoljunk csak az 1-2 éves babákra. Amikor idegen nyelven olvasol, jól figyeld meg a szavakat, amiket nem ismersz. Először próbáld meg kikövetkeztetni a jeletésüket a szövegkörnyezetből, és csak utána keresd ki őket a szótárból.




#3. Írd le, írd körbe, foglald mondatba!
Általában 10-20 ismétlés szükséges ahhoz, hogy valóban megtanuljunk egy szót (átkerüljön a szó a hosszú távú memóriánkba). Ebben segít, ha többször leírjuk a szót magát, megtanuljuk idegen nyelven is körbeírni és rögtön mondatokat kezdünk alkotni ezzel az új szóval. Sőt, a legjobb, ha kifejezésekkel együtt tanuljuk meg a szavakat. Például az elektronikus vagy saját készítésű szótanuló kártyák, programok nagy segítségünkre lehetnek ebben.

#4. Tanulj hangosan, tanulj képekben!
Ne csak írj, hanem mondd is ki a szavakat. A leírt szavakat társítsd különböző képekhez, melyek segítenek majd emlékezni a szóra. Például a német 'Urlaub' (nyaralás, szabadság) szó kimondásakor képzeljük el addigi legszebb nyaralásunk egyik pillanatát. Ezen technika segítségével a hallási és vizuális memória is aktivizálódik és gyorsabb eredményt érhetünk el.
elmetukre.hu
#5. Játssz a szavakkal, találj összefüggéseket!
Ha például angolból megvizsgáljuk a 'friend' (barát) szót, akkor észrevehető, hogy a 'friendly' (barátságos), 'friendship' (barátság) szavak csak képzett alakok. És például a 'scholar' (tudós, ösztöndíjas) szóból ugyanígy képezhető a 'scholarly' és a 'scholarship' szó.

#6. Csoportosítsd a szavakat!
A tematikus rendszerezés segíteni fog abban, hogy adott téma felmerülése esetén több mindent el tudj majd mondani. Minden héten csak egy témakör szavait tanulmányozd egy tematikus szótár segítségével.

#7. Gyakorolj szórakozva!
Például kövess a Facebook-on nyelvoktató oldalakat! Olvasd el a kedvenc regényed idegen nyelven is! Nézz filmeket, zenei videókat felirattal! Játsszatok scrabble-t, vagy keresztrejtvényezz idegen nyelven! Az alapszabály azonban mindig ugyanaz: A TEGNAP MEGTANULT SZAVAK ISMÉTLÉSE FONTOSABB, MINT MA ÚJABBAKAT MEGTANULNI! 

Ricsi & Kristóf tanítványaim jókedvűen tanultak :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése