Tanulási típus teszt

2014. december 7., vasárnap

Segítség, nem merek megszólalni angolul/ németül!- Tippek & gyakorlatok


www.noivilag.hu

"Abban szeretném a segítségedet kérni, hogy nem merek idegen nyelven megszólalni és ezen változtatni szeretnék!!!!"

Sokan fordulnak hozzám azzal a problémával, hogy egy ideje tanulják a nyelvet, de nem mernek megszólalni. Tudják a szavakat, ismerik a nyelvtani szabályokat, mégsem tudják alkalmazni őket éles szituációban. Egyszerűen leblokkolnak és legszívesebben elmenekülnének a helyszínről...

A „nem merek megszólalni” érzés mindig a tökéletességre törekvésben gyökerezik: tartunk tőle, hogy nem értjük meg, amit nekünk mondanak, vagy hogy nem tudjuk magunkat megfelelően kifejezni. Félünk a megszégyenüléstől, a hibázástól. Nagyon nehéz leküzdeni ezt az érzést, mivel saját magunk állítunk fel egy olyan mércét, amit úgy érezzük, pillanatnyilag nem tudunk megugrani. De vajon miért gondolja bárki, hogy a többiek hibázás vagy izgulás nélkül tanultak meg beszélni? A kisgyerekek például mikor elkezdenek beszélni, mindig előfordul néhány vicces szó vagy mondat beszédükben, de aztán megtanulnak folyékonyan -és hibátlanul- kommunikálni. 

Tapasztalataim alapján hamar eltűnik ez a megszólalási „para”, ha a következő technikákat heti rendszerességgel alkalmazzák a tanítványaim. A siker garantált, csak adj egy kis időt magadnak!

Savaborsa tippek & gyakorlatok:

#1. Előbb hallgass, aztán beszélj!

Maradnék megint a gyerekek példájánál. A kisgyerekek előbb csak odafigyelnek mások társalgásaira, aztán kezdenek maguk is beszélni. Tehát a nyelvtanulók (bármely korosztálya) az idegen nyelvű sorozatok, filmek, dalok figyelmes hallgatásából rengeteget tanulhat. Azt szoktam javasolni a tanítványoknak, hogy legalább heti 3*1 órát töltsenek így filmnézéssel, de a legjobb ha mindennap megnéznek legalább egy-egy 20-30 perces sorozatot. Ezt a feladatot szinte nem is érzik tanulásnak, mert mindenkinek van legalább egy kedvence, amit kikapcsolódásképp bármikor szívesen megnéz. Ráadásul a képi-hangi összekapcsolás által nem csak hallás utáni értés kezd el dinamikusan javulni, hanem a beszédkészség is fejlődni fog a beidegződött szavak, kifejezések segítségével. A filmnézés hatékony eszköz lehet még a szintentartásnál és a szókincsbővítésnél is! Akiknek nincs lehetőségük filmezni, nekik egy alternatíva lehet a képes-hangos szótár használata. (Bár a fejlődési folyamat így azért lényegesen lassabb, mint a filmekkel.)

#2. Utánozz! Állj tükör elé!

Kedvenc mondataidat, párbeszédeidet írd le (a film felirata alapján) és utánozd az eredeti előadó (színész, énekes, bemondó) hanglejtését, kiejtését. Ne csak a szavakra, hanem kifejezésekre is koncentrálj! Tanulj meg kívülről teljes mondatokat!! Ha ezt a feladatot tükör előtt állva végzed el, úgy lesz a leghatékonyabb. A tükör kapásból hallgatóságot is szolgáltat számodra, azonban egy olyan valakit, aki előtt nem kell szégyellned semmit ;)

#3. Szokd meg a nem-magyar hangod!

Kezdj el otthon hangosan angolul, németül stb. beszélni a gondolataidról! Folytass magaddal hangosan párbeszédeket! Lehetőség szerint vegyél fel néhány ilyen párbeszédet, majd hallgasd vissza. Figyeld meg a kiejtésed, a nyelvtani bizonytalanságokat! Ez segíteni fog, hogy megszokd a saját hangod idegen nyelven, aminek nagyon fontos szerepe van a félelem leépítésében. És még a notóriusan visszatérő hibáidat is jobban észre fogod így venni. Ha monológod közben nem jutna eszedbe egy szó, használj szótárat! Vagy ha épp nincs a közelben szótár, akkor írd be a szavakat a telefonodba és este, lefekvés előtt keresd ki őket!

#4. Növeld az önbizalmad!

Van, aki már az első néhány óra után, ha kell, kézzel-lábbal mutogatva is próbálkozik az idegen nyelvű kommuniációval. Hogy csinálja? Mi a titka? Egyszerűen nem foglalkozik a félelmeivel. Boldog, hogy akár két szót el tud mondani egy másik nyelven. Valóban fantasztikus érzés, mert a nyelvtudással kitárul a világ, nem igaz?

Ha nem szólalunk meg, a félelem börtönébe zárjuk magunkat, ahonnan senki más nem tud minket kiszabadítani, csak mi saját magunkat. Ráadásul a szótlansággal elvesszük magunktól a fejlődés lehetőségét is. Minél többet gyakorlod a „nem tökéletes” beszédet, idővel annál jobban fog menni! Számos lehetőség van a gyakorlásra: online órák, beszélgetőpartnerek, külföldi város- és vásárlátogatások, nyelvi utazások, nyelvi táborok stb. Válassz egyet és kezdd el még ma!

Bízz magadban és sikerülni fog!


Tapasztalataitokat várom kommentben :)

Ági

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése