Tanulási típus teszt

2015. február 25., szerda

4 ok, amiért érdemes idegen nyelveket tanulni!

Ha megkérdeznénk magunkat, vajon több indokot tudnánk felsorolni a nyelvtanulás mellett, mint ellene, mi lenne a válaszotok?

A globalizáció miatt már az iskolákban szükséges két-három idegen nyelvet megtanulni. Azonban belevágni a nyelvtanulás egy életen át kifizetendő tevékenység. Általa nem csak a világ nyílik ki, hanem saját anyanyelvünkhöz is közelebb kerülünk. Továbbá tudományos vizsgálatok igazolták, hogy a nyelvtudás kitűnően karban tartja az agyat idős korban is. Az első idegen nyelv elsajátítása a legnehezebb, a többi utána már sokkal egyszerűbben megy.

noivilag.hu

Mely okok szólnak ma erősen a nyelvtanulás mellett?

#1. Bővül az általános tudásunk

Amikor megtanulunk egy nyelvet, egy új világ és számtalan új forrrás tárul elénk. Könyvek, cikkek, zenék, filmek plusz az interneten elérhető összes idegen nyelvű anyag. Manapság a legtöbb weboldal angolul jelenik meg, ezért ha jól informáltak szeretnénk maradni, mindenképp érdemes elérni egy alapszintet angolból. Mikor nyelvet tanulunk, nem csak a szavakat és a nyelvtant sajátítjuk el, hanem egy teljesen más kultúráról, gondolkodásmódról és életvitelről is ismereteket szerzünk. Mindezeket összerakva pedig fordítatlan formában sokkal élvezetesebb, hitelesebb lehet számunkra egy dal, egy könyv vagy egy film. 

#2. Jobb munkát szerezhetünk a nyelvtudás által

Manapság rengeteg munkahelyen megkövetelik a nyelvtudást. A gazdasági fejlődésnek köszönhetően az ügyfelek, a beszállítók és kollégák is a világ szinte minden tájáról jelen vannak a legtöbb cég életében. A nyelvismeret (különösképpen az angol) és egy multikulturális környezetben való kommunikációs képesség tehát elengedhetetlen előny. Ha további nyelveket is beszélünk, az még nagyobb esélyt ad, hogy jó állást kapjunk és a ranglétrán is előrébb juthassunk. A leghosszabb távú befektetésünk önmagunkba - az önismeret mellett- egyértelműen a nyelvtanulás.

#3. Külföldi utazás vagy költözés tervezése esetén

Ha sűrűn eljátszunk a gondolattal, hogy külföldre utazzunk, esetleg ki is települjünk, akkor feltétlenül el kell kezdenünk előtte nyelvet tanulni. Ha külföldön élünk és beszéljük az orszég nyelvét, sokkal előbb nyerünk befogadást, elismerést az idegen társadalomban. Egy-egy utazás során is legalább alapszinten érdemes tisztában lennünk a kifejezésekkel, hogy „ne tudjanak minket eladni”. Egy idegen nyelvet sajnos nem lehet egy éjszaka vagy egy hét alatt megtanulni... Hosszabb távra kalkuláljunk a tanulással, mint ahogyan a használattal is- minimum élethosszig! :)

Akkor is érdemes belevágnunk a tanulásba, ha rokonaink vagy barátaink élnek külföldön. Ugyanis a látogatások alkalmával magabiztosan tudjuk majd közvetíteni mondandónkat azoknak is, akik nem beszélnek magyarul.

#4. Ha bizonyítani akarunk

Sokan keresnek új kihívásokat az életben. Mi lehetne a nyelvtanulásnál komplexebb, ha a fenti 3 indokot végignézzük? Egy (vagy akár több) nyelv megtanulása által magunknak, másoknak és vadidegeneknek is bebizonyíthatjuk, milyen jó készségekkel rendelkezünk. Elsőként motiváció szükséges, amit könnyen gyűjthetünk, például ha kedvenc színészünket, énekesünket stb. szeretnénk eredetiben megérteni. Ha belevágtunk, utána elengedhetetlen a kitartás és a rutinszerű gyakorlása kialakítása. Sose kételkedjünk magunkban! Bármi sikerülhet, bármire képesek vagyunk, ha igazán szeretnénk elérni.

Mindig higgy magadban!
Ági

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése