Tanulási típus teszt

2015. március 24., kedd

Hogyan válik szórakoztató szokássá a nyelvtanulás?

Aki idegen nyelvet akar beszélni, annak vennie kell a fáradságot a gyakorláshoz, mint bármely más hobbihoz. Nem szükséges túlzásba vinni, elegendő napi néhány percet foglalkozni a nyelvvel. Az a fontos, hogy ne kényszer legyen, hanem szórakozás, és hogy tartsunk is ki ezzel a jó szokással. 


Napi gyakorlási lehetőség a facebookon

Az ember a megszokások rabja. Ahhoz, hogy megtanuljunk egy idegen nyelvet, a mindennapjainkba kell integrálnunk. Fel kell térképeznünk, játszanunk kell vele, használnunk kell. Tehát az a legjobb, ha sikerül kialakítanunk egy olyan tanulási rendszert, ami hosszú távon is jól működik. Ha mindennap egy 10-15 percet szórakozva gyakorlunk, akkor lassanként észrevétlenül megszokásunkká válik a nyelvhasználat. Tapasztalatok alapján a szociális háló a legalkalmasabb eszköz erre, mert ez a mai életvitelünkhöz nemcsak alkalmazkodik, hanem egyenesen hozzá is tartozik.

Például a Facebookon számos nyelvoktatással foglalkozó oldal van, melyek naponta vicces képekkel, nyelvtani magyarázatokkal vagy kis feladatokkal igyekeznek fenntartani a nyelvtanulók érdeklődését. A Kerek világ oldalán például angol, német és francia nyelven is találhatóak kimondottan a nyelvi készségek fejlesztését célzó feladatokat. A lelkes tanulótársak ösztönöznek minket; a hozzászólásokban olvasható kérdések-válaszok pedig hasznos információval szolgálnak. Talán nem merünk választ adni, vagy félünk kérdezni, de a közösségi rendszerben bizonyára akad olyan ember, aki fel meri tenni kérdését, amiből mi is tanulhatunk!


A kulcs a folyamatosság

Az otthoni nyelvgyakorlásban a 4. hét kritikusnak tekintendő. A legtöbbeknél ekkorra hagy alább a motiváció és a kezdeti lelkesedés. Ha ezen az időszakon túllendülünk, akkor viszont naponta megmutatkozik az előrelépés. Minden nappal több szót fogunk megérteni, egy kicsit többet fogunk tudni kifejezni gondolatainkból. Az új szavak általában először a rövid távú memóriába kerülnek. Tehát rendszeresen fel kell őket frissítenünk, hogy a hosszú távú memórából bármikor előhívhatóak legyenek. Például ha színekkel, tanulókártyákkal vagy tanulópartnerrrel, elektronikus programmal dolgozunk, sokkal hatékonyabbak lehetünk.

Kitartás és türelem kell a nyelvtanuláshoz is, mint sok minden máshoz, ami állandó az életünkben (munka, párkapcsolat, gyermeknevelés, sport stb.). Ne azzal ostorozd magad, hogy ma se értek meg többet, ma se tanultam meg 20 szót, csak kettőt... Ehelyett arra kerüljön a hangsúly, hogy minden áldott nap csinálj valamit a nyelvvel!

De nekem nincs időm minden nap tanulni...

Ez elszántság kérdése. Például felkelés után egy gondolat (legjobb tükör előtt kijelenteni): „ma minimum 5 percet foglalkozom a nyelvvel”. Reggeli után vagy munkába menet egy rövid nyelvtani magyarázat átolvasása (kb. 3 perc), ebédszünteben egy facebookos feladat megoldása (kb. 1 perc), vacsora előtt vagy után a megoldásod ellenőrzése (kb. fél perc), tanulótársak kérdéseinek megnézegetése (kb. 1 perc). Vagy akár a további apróbb szüneteinket is kihasználhatjuk a tanulásra, míg másokra várunk, míg várakozunk a buszmegállóban, sportolás után, lefekvés előtt stb.

Jó szórakozást! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése